Отдавна стана известно, че ядките от костилката на кайсията има значителни ползи

...
Отдавна стана известно, че ядките от костилката на кайсията има значителни ползи
Коментари Харесай

Не изхвърляйте костилките на прасковите! Ето за какво са полезни

Отдавна стана известно, че ядките от костилката на кайсията има обилни изгоди за здравето, както и прелестен усет. Около тази информация остана настрана фактът, че същите изгоди има и от ядката, която се намира в костилката на прасковата. Тя също е ядлива и има изгоди за здравето.

Липсата на задоволително информация за ползите от костилките и ядките на прасковата се дължат евентуално на слуха, че ядката на прасковата е отровна. Тя съдържа веществото цианид, което се намира също в ядките на кайсиите и черешите.

В състава на ядката на прасковата има също амигдалин или витамин В17, който донесе славата на костилката от кайсията. Амигдалинът се разпада на циановодород при метаболизирането.

 праскови iStock

Цианидът е отрова, която даже в по-малки количества може да докара до учестено дишане и пулс, замаяност и главоболие. По-големите дози може да увредят органите, да провокират гърчове и гибел.

Колко от това рисково вещество се открива в костилката от праскова? В 1 грам костилка се съдържат единствено 2, 2 мг от това вещество. Токсичната граница е 570 мг циановодород. Това значи да се употребяват 250 ядки от праскова, с цел да настъпи отравяне.

Ето какви са изгодите от консумация на костилките на прасковите:
 Ползи от костилките на прасковите  Ползи от костилките на прасковите  Ползи от костилките на прасковите  Ползи от костилките на прасковите
​​​​​​
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР